AMNYTT Nr 2 - 2014 | Page 95

19 Når nøyaktighet og hurtighet er en æressak Når det store danske ingeniørfirmaet Chr. Hansen skal kontrollere sirkulasjonstemperaturen i det enorme prosessanlegget som brukes under produksjon av bakteriekulturer, blant annet til matindustrien, så benytter de gjerne Endress+Hausers temperaturmålere – senest iTherm TM411. I produksjonen på Avedøre Holme syd for København har de installert omlag 25 temperaturmålere av typen iTherm TM411. Av Jesper Israelsen, freelancejournalist – Hvis temperaturen faller, må det tilføres høyere temperatur til anlegget så snart som mulig, eller kan man i verste fall risikere at produksjonen ødelegges. Ved å overvåke temperaturføleren direkte på UHT’en unngår man kontaminering (forurensning, red.) av produktet, og det er en kvalitetsforbedring av hele prosessen, forteller Tommy Mikkelsen. Tommy Mikkelsen er metrologist hos ingrediensvirksomheten Christian Hansen i Avedøre, der han holder et mer enn skarpt øye med virksomhetens forskjellige måleinstrumenter. Temperaturmåling Det ha en svært nøyaktig temperaturstyring og en rask reaksjonstid ved temperaturendringer er alfa omega for ingrediensvirksomheten Chr. Hansen, når de produserer store mengder bakteriekulturer til noen av verdens største næringsmiddelprodusenter, som for eksempel Danone eller Nestlé. Det kan være til produksjon av surmelksprodukter som yoghurt og lignende, men også andre matvaretyper. Tommy Mikkelsen arbeider som metrologist hos Chr. Hansen, og de er hans ansvar at instrumentene lever opp til de strenge kvalitetskravene som stilles til virksomhetens store prosessanlegg. Han liker selv å titulere seg med den litt mer jordnære betegnelsen ”kvalitetstekniker”, da det som han selv sier er hva det dreier seg om. Han har utført en omfattende tekst av Endress+Hausers nye temperaturmåler iTherm TM411 – og det med overbevisende resultater. Hastighet/reaksjonstid er signifikant (eller evident) – Før gjæringsprosessen som bakteriekulturen gjennomgår i de store fermenteringstankene, skal produktet for å redusere sporeinnholdet samt