AMNYTT amnytt.no 7/2024 | Page 53

53 / 80 AMNYTT NR . 7 2024
Bryggerimester Håkon Gran i det helautomatiske bryggeriet som doblet produksjonskapasiteten for øl .
« Vikingene brukte trolig rundt ett år på en batch . I dag tar hver batch tre til fire uker .» Hos Grans starter det

” Det viktigste er dyktige operatører som kan prosessen ” med malt av bygg , altså spiret og tørket korn . Vann tilsettes . Temperaturen heves . Stivelsen konverteres til sukker . Dette siles av på samme måte som kaffen i en trakter . Deretter økes temperaturen . Kornrestene fjernes . Resten kokes sammen med humle . Så følger filtrering . Og tilsetting av gjær og luft . Temperaturen er nå 14-15 grader . Majoriteten av sukkeret er konsumert . Etter noen ukers kaldlagring står filtrering på agendaen . Og drikken er klar for tapping og konsumering .

Det blir mye data av slikt . Grans kjører datafangst fra styringssystemet i Microsoft Power BI ( Business Intelligence ). « Vi samler og lagrer ekstreme mengder data . Det gir oss det store bildet . Foruten lokale rapporter i Power BI overføres en god del informasjon til forretningssystemet , Microsoft Dynamics 365 Business Central », sier Gran . Robotene har også hatt jobb i bryggeriet i flere år . De mekaniske assistentene håndterer de tunge løftene , inklusive palletering . Når du leser dette , er trolig to nye ABB-roboter på vei inn døra eller i sving i et flunkende nytt palleteringsanlegg .
Batch-produksjon « Hele prosessen går automatisk . Hver batch er på 20 000 liter . Vi starter den første batchen kl . 04.00 hver dag . Når operatørene kommer på jobb kl . 06.00 er første del klar . Da starter de brygg nummer to . Og slik fortsetter det annenhver time », forklarer bryggerimesteren .
Effektivitetsforbedringer For å få bedre effektivitet i bryggeriets tapperi , benytter Grans OEE ( Overall Equipment Effectiveness ) som verktøy . « Vi benytter et system fra Heuft . Det logger aktiviteter i tapperiet og samler inn status som stoppårsaker . Tappemaskinene er utrustet