AMNYTT amnytt.no 7/2024 | Page 52

52 / 80
AMNYTT NR . 7 2024
Gode busser : Rema Industrier eier 50 prosent av Grans Bryggeri . Angivelig et vellykket partnerskap med samarbeid om produksjons / salgsprognoser og begrenset salgsinnsats for produktene fra bryggeriet .

Grans Bryggeri har altså holdt det gående siden 1899 . I løpet av året har det vært flere markeringer av 125-årsjubileet i hjembyen Sandefjord . « Vi lagde også et par jubileumsdrikker : Et mørkt spesialøl og et lyst sommerøl . Jubileumsvariantene er utsolgt for lengst . Nå går det i juleøl . Der lager vi tre typer . To av dem selges i butikk ( Rema , red . anm .) og den siste hos Vinmonopolet », sier bryggerimesteren . Han deler en fun-fact for den lyse varianten av juleøl . Bryggeriets navn er identisk med en viss tresort , det gir muligheter for litt krumspring : « Juleølen har blant annet et ekte granskudd fra lokale skoger .»

Teknisk kvantesprang Julebrus står også på programmet . Både med og uten sukker . Sistnevnte har gått forbi i popularitet . Hos Grans utgjør brus og vann majoriteten av det årlige volumet på 50 millioner liter . Rundt 10 millioner av dette er øl . Og kapasiteten for øl fikk seg et skikkelig oppsving , til det dobbelte , med et nytt bryggeri for noen år siden . Håkon Gran bruker bilanalogien om T-Ford kontra Tesla for å illustrere det teknologiske spranget .
« Vi bygde nytt bryggeri fra A til Å . Nå styres alt fra kontrollrommet med Braumat , et Siemens-basert styringssystem . Overgangen gir bedre innsikt og oversikt og en mer effektiv produksjon », sier han . « Samtidig har arbeidsdagen blitt veldig annerledes for operatørene . Etter skikkelig kursing er de godt utdannet og kompetente på både prosessen og automatiseringen .» Allikevel heller Gran litt malurt i begeret . Kunnskap om prosessen er minst like viktig som tidligere : « Det kan være litt skummelt å bare se på skjermene i kontrollrommet . Det er viktig å forstå hva som skjer i felt .»
Produksjonstiden krymper Han forteller at operatørene i det gamle bryggeriet lett gikk 20 000 skritt på et skift . Nå må de ut på en lang tur på fritiden om de skal opp i slike mengder . Ifølge Wikipedia ble øl oppfunnet minst 5000 år før starten på vår tidsregning . Gran forteller at selve prosessen har endret seg lite de siste tusen årene . Med et viktig unntak . Det går kjappere i dag :