AMNYTT amnytt.no 7/2024 | Page 54

54 / 80
AMNYTT NR . 7 2024
Hygieniske tanker på 20 000 liter for hvert trinn i batchprosessen for ølbrygging . Plassen til høyre er påtenkt et besøkssenter .
med et panel med manuelle trykknapper for stoppårsaker . Eksempler er omstilling , teknisk vedlikehold , og vasking ( CIP , cleaning in place , red . anm .).» Bryggerimesteren forteller at detaljerte rapporter fra systemet gjennomgås hver måned . « Vi studerer og analyserer produksjonsstanser og stoppårsaker og har en positiv utvikling på effektiviteten . Informasjonen fra OEE bidrar til at vi stadig kan forbedre produksjonsutstyret », forklarer han . « Et eksempel er underkapasitet i palleteringsanlegget . Det utvides nå til to roboter . Palleteringsanlegget får overkapasitet for å unngå en ny flaskehals i uoverskuelig framtid . Samtidig gir to roboter mer fleksibilitet enn det forrige , som kun hadde en robot .»
Operatører som kan prosessen Som forventet , tar Grans stadig grep for å være konkurransedyktige . AMNYTT utfordrer bryggerimesteren på hva som er viktigst for effektiv produksjon . Vi forventer at svaret inneholder avansert teknologi . Og blir skuffet : « Det viktigste er dyktige operatører som kan prosessen . Det bidrar til god planlegging og tilnærmet feilfri produksjon .» Og nettopp planlegging er et sentralt stikkord . Grans er deleid av Rema Industrier og samarbeider med matvarekjeden Rema 1000 om prognoser . Bryggeriet snuser også på kunstig intelligens ( KI ) for bedre prognoser . « KI er veldig bra til sitt bruk . Men det må brukes med ekstrem forsiktighet . KI kan dikte opp svar og gi inntrykk av at den vet hva som gjelder .»