AMNYTT AMNYTT.no 6/2022 | Page 77

77 / 92

AMNYTT NR . 6 2022
Robuste komponenter og høy grad av automatisering gir økt kraftutbytte og bedre lønnsomhet for vindturbinene . ( Foto : Beckhoff )
– Med TwinCAT 3 Wind Framework har anleggsprodusenter et verktøy for å programmere sine vindkraftanlegg . Underordnede feltbusser som CANopen , PROFIBUS og Ethernet TCP / IP kan flyttes til feltet via feltbussmaster eller slaveterminaler for å styre undersystemer , sier Kordtomeikel . Hoveddatamaskinen er en innebygd vifteløs C6515 IPC som kjører på Windows CE-operativsystem . Den styrer blant annet PROFIBUS-slaver som hovedtransformator , mellomspenningsbrytere og frekvensomformer . Slaveenheten er CX9000 Embedded PC som også kjører Windows CE og kommuniserer med frekvensomformerne til rotorbladstigningsjusteringen via en BK3150 PROFIBUS
” Compact ” Bus Coupler . – Det brukes OPC UA Server for online visualisering , Modbus TCP / IP for datautvekslingen med systemene som overvåker forholdene til overføringene / hovedlager og blader , samt en FTP-server for opplasting av driftsdata eller nye PLS-versjoner , sa Zickert . – Hver turbin har omtrent 1000 digitale og 400 analoge I / O-er og syklustiden vi oppnår er 10 ms . Siden sanntidsbelastningen for øyeblikket er mindre enn 30 %, er det nok ressurser til fremtidige forbedringer .
Ultraraskt vindparknettverk med EtherCAT Driftsdata utveksles mellom de enkelte turbinene over sanntids Ethernet og