75 / 81
AMNYTT NR . 4 2023
” Operatørene har tatt et ganske stort steg på kompetansestigen ”
Mye av arbeidet lå på å trene folk . Jo dyktigere folk , jo mere kunne de vi konsentrerer oss om å optimalisere utstyr . – Da var det jo bare å begynne og jobbe med leverandørene igjen . Så det med SCADA-system , altså fabrikkstyringen , det er veldig viktig . Ingenting er så bra som rene fakta inn i en diskusjon , presiserer Aarvold . Teamet unngikk dermed å synse i en viktig fase under oppkjøring . – I og med at vi hadde skjermstyring på alt og kunne måle prestasjon uansett hvor vi var i fabrikken , så hadde vi hele tiden fokus på å forbedre oss der det gikk mest effekt . – Vi trengte altså ikke å stole på magefølelsen , vi kunne stole på fabrikkstyringen . Heldigvis .
Smartstyring Fabrikkstyringen er like viktig den dag i dag . – Vi tar små steg i forbedringer , og disse foregår ved at operasjonssentralen avdekker områder der vi kan forbedre oss . Vi må forstå hvor flaskehalsene befinner seg . Fabrikken er jo veldig energieffektiv i forhold til den gamle , konstaterer Aarvold . I fabrikken hos Norsk Kylling er dampproduksjonen full elektrifisert . En stor del av den tilførte energien får Norsk Kylling via spillvarme fra blant annet Elkem .
– Det hjelper oss at vi har smartstyring på anlegget . I disse dager arbeides det med smartstyring på el-kjelen , dette innebærer å bruke elkjelen når strømprisene er lave og unngå kostbar peak-effekt , påpeker han . Et slikt anlegg har stort kjølebehov . Istedenfor store fordampere på taket , henter vi kjølevann langt ute i fjorden med stabil temperatur . Da er takene frigjort til solceller .
Oppstart Alt utstyret hadde fått sitt forebyggende vedlikehold før oppstart . Alle reservedeler var kjøpt inn , merket og lagt på lager , før startskuddet gikk . – Og ikke minst hadde vi vedlikeholdssystemet Infor EAM som også var oppe og gikk , som for å være på den sikre siden ble testet ut i forkant på den gamle fabrikken . Både teknikere og vedlikeholdsledere var dermed kjent med systemet allerede før vi flyttet , slår Aarvold fast . Alle operatørene deltok på ulike leverandør kurs for å kunne betjene nytt utstyr . – Man tenker alltid at man skulle hatt flere kurs , men erfaring viser at man også må å bruke utstyret i sin kontekst en stund , før man kan dra maksimal nytte av opplæring nummer to . Man greier ikke å ta til seg alt på en gang .