AMNYTT amnytt.no 6/2024 | Page 57

57 / 76
AMNYTT NR . 6 2024
KUKA legger stor vekt på å gjøre robotene sine mer effektive . I simuleringsprogrammet kan man enkelt justere for avstander , vekt og hastighet . ( Foto : KUKA Group ) Se simuleringen her .
det vil si at roboten ikke gjør mange stopp , men utfører operasjonen i én myk bevegelse . – Nå er vi nede på 27 sekunder og 19 Wt for den sammen operasjonen . Da får man ledig tid , men det kan være at produksjonen ikke kan levere mer . Amandusson reduserer hastigheten slik at operasjonen kommer på den opprinnelige tiden på 38 sekunder – nå blir energiforbruket bare 9,9 Wt . – I dette eksempelet – som er relevant for mange produksjonsbedrifter – har vi kuttet to tredeler av energiforbruket . Det gir betydelige besparelser i løpet av et år . Med simuleringsverktøyet kan KUKA kvantifisere forbruk og potensiell besparelse , de kan sette økonomi og vekting bak tallene . – Studien var interessant , vi hadde ikke trodd det skulle være så store utslag , medgir Amandusson .
Europa elektrifiseres , strøm blir dyrere Industrien automatiseres i stadig større grad , samtidig skal hele Europa elektrifiseres . Det betyr at kraft blir dyrere . – Vi har hatt god tilgang på billig energi i Skandinavia , de er mer bevisst på energiøkonomisering nedover i Europa , sier Amandusson . Hvor gammel roboten er , spiller inn på energiforbruket . Men energioptimalisering handler også om hvordan man bygger og programmerer robotcellen . – Vi setter opp robotceller med parametere som er spesifikke for kundens applikasjon , det gir best energieffektivitet . – Noen integratorer hevder at dette ikke er så viktig , siden det ikke er noe kundene etterspør . Men når kundene ser tallene , ser de også nytteverdien . Vi opplever at flere kunder etterspør energioptimalisering – før robotcellen bygges , sier Amandusson .