37 / 73
AMNYTT NR . 6 2023
Laboratorieoppsettet . Foto : Chalmers tekniska högskola , Anna-Lena Lundqvist
På denne måten kan de redusere svinn av de verdifulle metallene som trengs for å produsere nye batterier . Også den siste delen av prosessen , hvor den sorte blandingen filtreres , bringer tankene over til kaffebrygging . Mens aluminium og litium havner i væsken , forblir de andre metallene i « kummen ». Det neste trinnet i prosessen er å skille aluminium og litium . – Siden metallene har svært forskjellige egenskaper , ser vi ikke at det skal være vanskelig å skille dem .
Lovende – Vår nye metode viser en lovende ny vei fremover for batterigjenvinning – en vei som det er all grunn til å utforske videre , sier Léa Rouquette . – Ettersom metoden også kan brukes i stor skala , håper vi at den vil være til nytte i industrien i årene som kommer , sier Martina Petranikova . Martina Petranikovas forskningsgruppe har i mange år drevet ledende forskning innen
”– Det er behov for alternativer til dagens uorganiske kjemikalier .”
Om forskningen : Den vitenskapelige artikkelen Complete and selective recovery of lithium from EV lithium-ion batterys : Modeling and optimization using oxalic acid as a leaching agent er publisert i tidsskriftet Separation and Purification Technology . Studien er utført av Léa Rouquette , Martina Petranikova og Nathália Vieceli ved Institutt for kjemi og kjemiteknikk på Chalmers . Forskningen er finansiert av det svenske energiverket , Base battery Sweden , Vinnova og forsøkene er utført med brukte elbilbatterier fra Volvo Cars , behandlet av Stena Recycling og Akkuser Oy .
resirkulering av metallene som finnes i litium-ion-batterier . Gruppen er involvert i flere ulike samarbeid med selskaper som utvikler resirkulering av elbilbatterier og er partner i store forsknings- og utviklingsprosjekter , som Volvo Cars og Northvolts Nybat-prosjekt .