AMNYTT amnytt.no 6/2023 | Page 36

36 / 73
AMNYTT NR . 6 2023
Hoved _ ill . foto Foto : Pixabay , Zdravko Shishmanov og Chalmers , Anna-Lena Lundqvist

Det kreves ingen dyre eller skadelige kjemikalier i prosessen , da forskerne bruker oksalsyre – en syre som også forekommer i planteriket . – Foreløpig har ingen klart å finne helt riktige forutsetninger for å skille ut så mye litium med oksalsyre – og samtidig fjerne alt aluminiumet . Siden alle batterier inneholder aluminium , må vi kunne fjerne det uten å miste de andre metallene , sier Léa Rouquette , stipendiat ved Institutt for kjemi og kjemiteknikk på Chalmers .

Ny og enestående oppskrift I Chalmers ’ batterigjenvinningslaboratorium viser Léa Rouquette og forskningsleder Martina Petranikova hvordan den nye metoden fungerer . I laboratoriet finnes de utbrukte bilbattericellene , og i ventilatoren finnes det knuste innholdet i form av et finmalt svart pulver som løses opp i en gjennomsiktig væske – oksalsyre . Léa Rouquette blander væske og pulver i noe som minner om en blender . Selv om det ser enkelt ut , nesten som om hun skulle lage kaffe , er den eksakte tilnærmingen unik og er et nylig publisert vitenskapelig gjennombrudd . Ved å finjustere temperatur , konsentrasjon og tid har forskerne utviklet en ny og enestående oppskrift på bruk av oksalsyre – en miljøvennlig ingrediens som også finnes i planter som rabarbra og spinat . – Det er behov for alternativer til dagens uorganiske kjemikalier . I tillegg er en av de største flaskehalsene i dagens prosesser fjerning av restmaterialer som aluminium . Dette er en innovativ metode som kan gi gjenvinningsindustrien nye alternativer og bidra til å løse problemer som hindrer utviklingen , sier Martina Petranikova , førsteamanuensis ved Institutt for kjemi og kjemiteknikk ved Chalmers .
Endrer rekkefølgen – unngår svinn Den væskebaserte resirkuleringsmetoden kalles hydrometallurgi . I tradisjonell hydrometallurgi fjerner man først det « urene » i materialet , som aluminium og kobber , og etter det kan man ta vare på verdifulle metaller som litium , kobolt , nikkel og mangan . Selv om det bare er små mengder aluminium og kobber igjen , kreves likevel flere rensetrinn til tross for at hvert trinn i prosessen fører til svinn . I den nye metoden snur forskerne på skjæringen og skiller litium først , sammen med aluminium .