AMNYTT amnytt.no 4/2025 | Page 40

40 / 75
AMNYTT NR. 4 2025
Roboten har en rekke sensorer som gir full kontroll over tappeprosessen. Programvaren gjør det mulig å samle inn detaljerte data om trykk, temperatur og rotasjon på boret.
Gode tester hos Elkem TappingMate ble overført til Elkems produksjonsanlegg i fjor høst. I mai hadde de fullført Site Acceptance Test( SAT). Roboten ble testet på operasjoner som er nødvendige når det flytende metallet skal tas ut av smelteovnene. – Dette er et FoU-prosjekt som har tatt tid å utvikle, sier Berg. – Det byr alltid på utfordringer når man må utvikle nytt produksjonsutstyr tilpasset eksisterende infrastruktur i verket, men slike utfordringer tar vi på strak arm – i Elkem ser vi kontinuerlig etter muligheter for å effektivisere produksjonsprosessene våre, både fra et miljø, sikkerhet- og kostnadsperspektiv. – Elkem-operatørene har spilt en avgjørende rolle i utviklingen og testingen av TappingMate, sier Risøy. – De har vært med hele veien, testet roboten og gitt oss innsikt som har vært uvurderlig gjennom utviklingen, forteller Risøy. – Vi er svært fornøyde med samarbeidet med Momek. De har samme innovative, løsningsorienterte tilnærming som oss i prosjektgjennomføring. Sammen har klart å finne gode praktiske løsninger som viser seg å fungere bra, sier Berg. – Det har vært mye fokus på sikkerhet, samhandling og risikovurdering. Og vi har lært mye underveis, sier Risøy. – Det har vært krevende, utviklingsarbeid tar gjerne lenger tid og koster mer enn det man planlegger. Men det er veldig givende at vi etter fem år nå kan se at tapperoboten er i full drift. Det har vært en fantastisk reise.
Maskinlæring gjør roboten autonom Prosjektet fortsetter nå i en post-SAT-periode, der de gjennomfører mengdekjøring av roboten for å sikre at alt fungerer over tid. I tillegg må det væreopplæring av operatører og teknisk personell. Med spisskompetanse innen optisk sensorikk, maskinsyn, og instrumentering for krevende miljøer, bidrar SINTEF til å gjøre TappingMate til