AMNYTT amnytt.no 4/2025 | Page 39

39 / 75 AMNYTT NR. 4 2025
– Det er veldig givende at vi etter fem år nå kan se at tapperoboten er i full drift. Nå jobber videre med å dokumentere hvordan løsningen kan forbedre ovnsdriften, sier Bjørn Audun Risøy, leder for innovasjon og utvikling i Momek.
sette i gang prosessene ved hjelp av et panel, sier Risøy. – Med en robot kan man pleie tappehullet kontinuerlig, det sørger i større grad for jevn flyt. En effekt av dette er at det blir enklere å få metallet ut av smelteovnen.
Avansert instrumentering TappingMate er en 6-akse-maskin som bytter verktøy automatisk, omtrent som en CNC-maskin. Den jobber med høy presisjon. Tradisjonelt har arbeidet vært lite presist, operatøren vet sånn cirka hvor boret skal. – Roboten er blant annet utstyrt med IR-kamera, spesialtilpasset termokamera og en rekke sensorer som gir full kontroll over tappeprosessen. Programvaren gjør det mulig å samle inn detaljerte data om kraft, rotasjon på boret, tykkelse på slagg og liter tappemasse, sier Risøy.

” For enkelte operasjoner er det nå bare å trykke på en knapp så vil roboten gjennomføre hele operasjonen.”

Men det er et tøft miljø. Posisjoneringen ved skifte verktøy fungerer meget bra med kamera – men noen justeringer har de måttet gjøre. – Posisjonering for tappehullet er vanskeligere på grunn av varmen og støvet. Der har vi gått bort fra kamera, og valgt en mer stabil løsning med encoder, sier Risøy. Det er brukt mye tid på å utvikle et grensesnitt for den høyavanserte roboten som er enkelt og intuitivt. – For enkelte operasjoner er det nå bare å trykke på en knapp så vil roboten gjennomføre hele operasjonen. Så hittil kan vi si at roboten har levd opp til navnet sitt: den har virkelig vist seg som en kompis for operatørene våre i verket! I videre utvikling av roboten er det et mål å automatisere flere funksjoner slik at behov for manuelle operasjoner blir minimert, sier Berg.