AMNYTT amnytt.no 2/2025 | Page 40

40 / 78
AMNYTT NR . 2 2025
En av flere miksere / blandemaskiner hos Farris . Avansert måle- og reguleringsteknikk står sentralt .
og omega . Vi benytter Coriolis-mengdemålere til dette . De måler masse og inngår i en reguleringssløyfe i blandemaskinens PLS , forteller Danielsen . Historien gjentar seg i produksjon av Bris og Frus . Begge produktgruppene består av 55 prosent mineralvann og 45 prosent såkalt byvann .
Farris
• Norges eldste kommersielle produsent av mineralvann
• Produksjonen startet i 1907 , først som Salus , som Farris fra 1915
• Regnvann i Larvik filtreres og renses gjennom en reise på 15 år
• Flere kubikkmeter mineralvann per time kommer naturlig fra kilden
• Kilden ligger nærmere 30 meter under bakken , har flere uttak
• Produksjonskapasiteten er 50 millioner liter per år
- Coriolis mengdemåling gjør jobben og sørger for å blande 55 / 45 prosent , uten noe slinger i valsen . Igjen er det blandemaskinens PLS som kjører reguleringssløyfen , via tellere for ekstra nøyaktighet i måleren , på Profibus .
Måleteknikk for kvalitet Smakstilsetninger for klassisk Farris ( Lime ) og de ulike Bris- og Frus-variantene kjører etter samme oppskrift . Og AMNYTT ser både elektromagnetiske- og såkalt VA-metere (« Variable Area ») mengdemålere , stort sett med blå transmittere . Hos Farris betyr det primært Endress + Hauser og Krohne har levert instrumentene , selv om det finnes andre pushere av « blå bokser ». Danielsen levner ingen tvil om viktigheten av måleteknikkens verdi for å oppnå stabil og god produktkvalitet . - Vi måler og tester sluttproduktene . Resultatene er veldig stabile . Mye av æren går til prosessinstrumentene i maskinparken på anlegget , avslutter han .