20 /85
rektifisert før den settes sammen
med krydderdestillat og vann. Der-
etter venter fatmodningen, som er
spesiell for de fleste norske akevit-
tene. Akevitten får sin karakteristis-
ke smak fra krydder som destilleres
sammen med sprit og vann for å
bli blandet med rektifisert potets-
prit. Karve er det viktigste kryd-
deret, og skal ifølge EUs regelverk
være hovedkrydder. Annet krydder
kan også blandes inn for å sette
smak, for eksempel anis, stjernea-
nis, dill, fennikel, kardemomme, va-
AUTOMASJON
møter IT
AMNYTT NR. 7 2019
nilje, koriander, sitronskall og pors.
Ifølge samme regelverk skal spriten
være basert på landbruksprodukter
som korn eller potet, og det ferdige
produktet skal ha en alkoholstyrke
på minst 37,5 volumprosent. I Nor-
ge benyttes utelukkende poteter
i spritproduksjonen, og lovverket
krever minimum 95 prosent norske
poteter for å kunne kalle produktet
«Norsk akevitt». Det andre kravet til
denne betegnelsen er fatmodning i
minst seks måneder.
ÅPEN og
SIKKER
Les mer om våre løsninger
for åpen, enkel og sikker
automatisering med WAGO
UAVHENGIG og
FLEKSIBEL
ENKEL
IoT TILKOBLING