19 /85
AMNYTT NR. 7 2019
Bag in Box fylling styres av en
Coriolis måler
Produksjonen er reseptbasert og
styres mye etter prognoser om et-
terspørselen. Fra kontrollrommet
velges det hvilken resept som skal
kjøres. Når resept er valgt forgår
produksjonen så godt som helau-
tomatisk. Noen oppgaver er manu-
elle, som for eksempel etterfylling
av etiketter og pappbokser. Resten
av produksjonen foregår kun med
overvåking av operatørene. Nesten
all interntransport foregår med au-
tonome trucker.
Alkohol er lett antennelig og der
hvor alkohol prosenten er høy, er
det ex sone. Det betyr at det må
benyttes ATEX sertifisert utstyr. Og
personellet må forholde seg til egne
instrukser i disse sonene. I de stør-
ste arealene er det vanlig industri-
elle forhold, men hensyn må tas til
at det er næringsmiddel som pro-
duseres. Siden de fleste prosesse-
Palletering skjer med roboter
ne er lukket er det ikke så strenge
krav som det er normalt i nærings-
middelproduksjon.
Om akevitt
Akevitt er et skandinavisk brenne-
vin («det nordiske nasjonalbrenne-
vinet») med rundt 40 volumprosent
alkohol, som kan være klart eller ha
en gyllen farge. I Norge og Danmark
er akevitten laget på potet, mens
nabolandene produserer akevitt på
korn. Arcus benytter ren sprit som
er produsert av Hoff på Gjøvik. Po-
teter blir most og gjæret, og blir
så destillert. Råspriten blir deretter