15 /85
AMNYTT NR. 7 2019
God oversikt
Arcus har på fatlageret om lag 8
500 eikefat som rommer 450-500
liter hver i tillegg kommer fatene
som til enhver tid er i linjefart tur/re-
tur Australia. De fleste av fatene har
tidligere vært brukt til å lagre Oloro-
so sherry, men noen har også vært
brukt til portvin, madeira eller an-
nen vin Dette er helt avgjørende at
det er riktig type fat som benyttes
for å få den smaken vi kjenner. Alle
fat utvikler seg individuelt. De eld-
ste fatene som benyttes hos Arcus
er så gamle som 100 år. Hvert fat får
en egen beskrivelse av sin egenart,
hvilke produkter den har lagret og
hvor mange ganger den har vært i
bruk. All denne informasjonen er
lagt inn i et datasystem.
Fatene lagres i to haller, som er
delt med brannskille. I disse hallene
er det klimakontroll for å gi fatene
optimale lagringsforhold. Det gjel-
der både temperatur og fuktighet.
Også i produksjonshallen er det kli-
makontroll.
Når en ny batch skal tappes er en
av produksjonsutfordringene å fin-
ne rett blanding fra forskjellige fat. I
denne prosessen er databasen med
de forskjellige fats egenskaper til
stor hjelp. Med god kunnskap om
Eikefat er levende og trenger god
behandling for å vare lenge
fatenes individuelle egenskaper og
sensorikkpersonellets kompetanse
evner Arcus å levere akevitt i ver-
densklasse, år etter år.
Fat kan bli ødelagt under drift. Hos
Arcus holdes et gammelt fag i hevd.
Det er bøkker faget. Bøkkerne skif-
ter blant annet ut trestaver som er
ødelagt og gir derved dyrebare fat
lengre levetid.
Moderne anlegg
Produksjonsanlegget til Arcus ble
ferdigstilt i 2012. – Vi fikk muligheten
til å designe prosessanlegget helt
fra bunnen av, forteller Raymond