11 / 99
AMNYTT #2
2016
Eneste alt-i-ett meieri
i landet
Ystekunnskapene står i sentrum i Synnøve Findens anlegg i Alvdal. Men
den produksjonstekniske kompetansen er også helt avgjørende for å få
kostnadseffektiv produksjon. I ysteriet i Alvdal utføres alt i osteproduksjonen
i et anlegg. Fra melk blir fylt på tank fra tankbilen, til ferdig ost – hel, skivet
eller revet - blir pakket og palletert. Meieriet i Alvdal er det eneste sted i
Norge hvor alle operasjoner i osteproduksjon kan utføres i ett anlegg. Det
produseres både hvite og brun ost i meieriet.
U
tfordringen når produksjonslinje skal modifiseres eller utvides, er at bygget er noen år
gammelt og det er ikke plass til nybygg på tomten.
Produksjonstekniske løsninger må tilpasses eksisterende bygg og anlegg. Det er da produksjonsog automatiseringsfagfolkene får vist hva de
duger til. Og det har de gjort mange ganger i Alvdal. Med engelsk hovedeiere stilles det høye krav
til avkastning på investert kapital. - Vi får godkjent
nye investeringsplaner, så eierne er nok så langt
tilfreds med jobben vi gjør, sier Frode Eggestad til
AMNYTT. Eggestad er leder av teknisk avdeling og
har stort sett ansvaret for alle tekniske prosjekter i
anlegget i Alvdal.
Variasjon i råstoffet
I alt tas det imot 300 000 liter melk i døgnet. Tankbilsjåføren utfører alle operasjoner ved lossing av egen
bil. Mengden melk som leveres registreres inn med
mengdemålere. Kvalitetspersonellet analyserer all
mottatt melk, for å fastsette fordeling av de forskjellige komponentene. Melk defineres ofte kjemisk som
en blanding (emulsjon) av fett i vann, hvor det er oppløst sukker og salter, og hvor proteinene forekommer
i kolloidal løsning. Men melken inneholder mange
andre stoffer, flere hundre kjemiske forbindelser er
isolert fra melk. Fordelingen av de forskjellige stoffer
i melken varierer med årstid. Vi kan blant annet se
når kuene er kommet på fjellbeite forteller Eggestad.
Gresset på fjellbeite gir mer fettstoffer i melken. Kvaliteten på melken er avgjørende for hvilke produkter
som blir produsert. Halvparten av de 100 mill ltr vi
mottar per år kommer lokalt fra Nord-Østerdalen,
mens den andre halvparten blir hentet fra andre steder i landet, blant annet fra Sør-Trøndelag, noe som
gir en del svingninger i sammensetningen av melka. g