43 / 75
AMNYTT - HANNOVER SPESIAL 2017
Best mulig resultat av væske og gass prøver får
man ved å foreta prøvetakingen under kontrol-
lerte forhold. Her finnes det etablerte standar-
der og veiledninger under NS-EN ISO/IEC 17025
som omhandler akkreditering av prøvetaking i
avløpsrenseanlegg.
Prøvetaking finnes i de fleste industrier, i fors-
kning, helsevesen, kriminologiske undersøkelser
og mange flere.
Generelt er prøvetaking viktig og nødvendig der-
som online måling av parametere ikke er mulig
av prosess tekniske hensyn (temperatur, trykk,
slipende medier, ekstreme pH variasjoner etc.)
Disse prøvene må så analyseres i laboratoriet.
Det er da svært viktig at prøvene er representative.
Det betyr at en prøve fra prøvetaking må være
identisk med det mediet den er hentet fra uten
endring i konsentrasjon eller sammensetning.
Prøven må ikke endre karakter etter prøveta-
king. Prøver som ikke blir analysert umiddelbart
etter at de er tatt fra prosessen, må konserveres
på en, for mediets karakteristiske egenskaper,
forsvarlig måte. Man snakker da ofte om ned-
kjøling eller nedfrysing. Dette er for at man skal
forhindre bakteriell påvirkning av prøven.
Prøven skal ikke sedimenteres eller separeres,
da den forhåpentligvis er tatt fra en væskefase
med 100% suspendert stoff.
Dersom man ønsker å måle gassinnholdet i en
væske, er det viktig at man tar prøven uten å
benytte et vakuum suge system for prøvetaking.
Avansert og stasjonær
prøvetaker, basert på
vakuum prinsippet
Man snakker i hovedsak om to typer prøvetaking:
manuell prøvetaking og automatisk prøvetaking.
For å utføre manuell prøvetaking er det viktig
at de som skal utføre oppgaven har nødvendig
opplæring og kunnskap. Prøvetaking skal følge
standardiserte retningslinjer og skal protokol-
leres med flere parametere som lokasjon, dato,
tidspunkt for prøveuttak, utseende osv.
Manuell prøvetaking er både kostbart og full av
usikkerhetsmomenter, da det er lett å feile eller
avvike fra etablert norm/standard prosedyre.
Man skal også ivareta sikkerheten ved prøveta-
king, slik at personell ikke løper noen risiko.