16 / 73
AMNYTT NR . 6 2023
Det er en utfordring med prosjektering av et stort anlegg på ei lita øy uten bruforbindelse . Her blir et stigerør satt på plass med mobilkrana .
Gigante har drevet med havbruk siden 1988 . I Rødøy kommune på Helgeland bygger de et gjennomstrømmingsanlegg . Konseptet ble lansert av Kjell Lorentzen i 2016 , det har vært en møysommelig prosess med å få på plass rammebetingelsene . De har kjøpt en øy – Lille Indre Rosøy – og fått den omregulert til havbruk . Her etableres det tre bassenger på 110 – 214 meter , som innredes som lengdestrømskar . Det er planer om å ta ut 16 000 tonn fisk per år . – Fordelen med så store basseng er at det blir mindre instrumentering . Dessuten er fiskevelferd viktig , alt vannet skal skiftes ut per 47 minutter , sier prosjektmedarbeider Alexander Slotterøy i Gigante Salmon .
Gode naboer Bedriftene Nordkontakt og Gigante Salmon er ikke bare naboer i Bodø sentrum , de har også samarbeidet i flere prosjekter . – Vi så på prosjekteringen , og tenkte at det lar seg gjøre . Vi har alle funksjoner in-house , så dette var et oppdrag som passer veldig godt for oss , sier Teamleder Sjømat Stian Rosenvinge i Nordkontakt . Første byggetrinn er et basseng med tre lengdestrømskar ( circular flow raceway ). Til vanninntaket er det montert stigerør med en diameter på 2 meter . Vannet som brukes i produksjonen hentes fra minst 20 meters dyp , en dybde hvor det ikke lever lakselus . Det er også gjort hydrodynamiske beregninger for å sette riktig oksygenmengde og rett fart på vannet . – Det er viktig at det ikke er stillestående vann , laksen skal ha en viss motstrøm for å trives . Farten på inntaksvannet taper seg underveis , derfor vil hvert lengdestrømskar har tre strømsettere som setter fart på strømningen i vannet – og på oksygenet , forteller Slotterøy . Også i driften satses det i stor utstrekning på lokale krefter . Gigante Salmon har avtale om kjøp av smolt fra Grytåga Settefisk AS i Vefsn , mens et av slakteriene ( Salten N950 ) ligger på Sør-Arnøy i Gildeskål .