ELEKTRIFISERING KREVER MER KRAFT
Leder
Det er flere spennende industriprosjekter under utredning , finansiering eller realisering i Norge . Flere er kjennetegnet ved at det er ønske om å utnytte ren å billig kraft som fundament for konkurransedyktig norske arbeidsplasser . I skrivende stund har vi rekordfulle vannmagasiner . Fra industrielt ståsted er det ønskelig at norske naturresurser skal brukes til å gi verdiskapning i Norge .
Til syvende å sist er det politikerne som skal bestemme om kraftselskapene skal optimalisere sine inntekter ved utstrakt eksport av norsk elektrisitet . Eller om vannkraften kal benyttes til å øke sysselsetting og verdiskapning her i landet . AMNYTTs standpunkt er at vi bør se på mulighetene for innenlands verdiskapning før vi eksporterer konkurransekraft til utlandet .
Hva har vi så å rutte med ? Statnett legger i utgangspunktet til grunn et lite kraftoverskudd i tiårene som kommer , men er tydelig på at Norge vil måtte bygge ut mer kraft for å klare å tilfredsstille det økende kraftbehovet . I sitt hovedscenario anslår Statnett at det årlige kraftforbruket vil stige fra rundt 140 terawattimer ( TWh ) i dag til mellom 180 og 190 TWh i perioden 2040 til 2050 . Det vil si en vekst på 40 til
50 TWh . I forrige analyse fra 2018 ventet Statnett en norsk forbruksvekst på 20 TWh frem til 2040 .
Analysen sier ikke noe om det økt forbruk på grunn av en elektrifisert bilpark , mer industriell etterspørsel eller økt krafteksport . Før planer om økt produksjon må politikerne si hva slags utvikling de ønsker . Økt antall konkurransedyktige og miljøvennlige arbeidsplasser er et viktig fundament i å utvikle det norske velferdssamfunnet .
Tenk industri Derfor bør vi si ja takk til mer fornybar kraftproduksjon i Norge . Og en balansert evaluering av hva som er mest optimal forbruk av kraften til beste for videreutvikling av det norske velferdssamfunnet .
Jan Eirik Schiøtz Ansvarlig redaktør