HAR OLJEPAKKEN HINDRET OMSTILLING
Leder
ONS , oljemessen som nå skal hete energimesse , arrangeres mens denne lederen skrives . Noen miljøaktivister får stor oppmerksomhet for sine aktiviteter . Fakling har også fått oppmerksomhet i media . Her har oljebransjen unnlatt å forklare de sikkerhetsmessige sidene ved fakling . Det er lite lurt .
Mediedekningen har vært god av ONS . Oppsummeringen har vært at under årets messe ble det lagt langt mindre vekt på miljøaspekter enn ved forrige messe , selv om arrangørene ønsker at oppmerksomheten rettes mot energi . Sentrale aktører i oljebransjen presenterte planer og standpunkter som viser at store deler av bransjen ser muligheter for lønnsom drift i mange år til .
Det står i stor kontrast til enkelte politiske miljøer som ønsker en raskavvikling av norsk oljevirksomhet . Vi ser her konturen av en diskusjon som vil vare i mange år . På den ene siden har vi miljøer som tenker på arbeidsplasser og inntekter til virksomheten og storsamfunnet . På den andre siden er det miljøene som tar utgangspunkt i alle rapportene om klimaendringer . Anerkjente forskningsmiljøer slår fast at temperaturøkningen fra før industriell tid er nå kommet opp i 1,29 grader . 2023 var et rekordår med en økning på 1,46 grader . Trenden er klar , kloden blir varmere og 1,5 graders målet er utvilsomt vanskelig å nå . Politikere og mange næringslivsledere snakker om at vi må omstille industrien til å produsere mer miljøvennlige varer på en grønnere måte . Årets oljemesse viser at oljepakken som ble lansert under pandemien har virket . Aktiviteten i denne bransjen er høy . Andre industrisektorer som vindkraft og hydrogenproduksjon sliter i motbakke . Det kan se ut til at det er et hvileskjør for den grønne omstillingen .
Det er selvsagt utfordrende å både sikre høye inntekter til storsamfunnet , samtidig som politiske avtaler om å redusere klimagassutslipp skal oppfylles . Men noe større engasjement for å løse denne floken bør vi kunne forvente og forlange .
Jan Eirik Schiøtz Ansvarlig redaktør