17 / 82
AMNYTT NR . 5 2022
Ilya ( tv ) og Martin Choux sjekker om roboten har beveget seg til riktig posisjon . Roboten må bevege hurtig og med høy nøyaktighet for å kunne gjøre jobben raskere enn et menneske . Foto : Atle Christiansen
kan ta i bruk teknologien i eget lab . På den måten kan vi lettere kommunisere med andre forskere , dele kompetanse og erfaringer , konstaterer Choux .
Ingen batterier er like Et slikt prosjekt byr alltid på noen utfordringer . I dette tilfellet at ingen batterier er like . – Det hadde blitt altfor komplisert å programmere hvert eneste batteri for seg . Vi utvikler nå en fleksibel prosess , som kan håndtere et nytt ukjent batteri individuelt , sier Choux . Noen standard finnes ikke , og det ikke kommer heller ikke til å skje med det første .
– Det er derfor vi utvikler avansert robotikk med kunstig intelligens , påpeker Choux . Når en batteripakke kommer inn finnes det ingen informasjon om tilstanden på batteriet , og det finnes heller ikke noen tegning eller presis modell . Han forteller at den første operasjonen er å fjerne dekselet , som kan være både skittent og deformert , eller med litt rust . – Det kan gjøre det vanskeligere for systemet å gjenkjenne . Alt her skal jo gå automatisk . Når dekselet er åpnet blir alt lettere , det som er inni er ganske rent , forklarer Choux .