AMNYTT amnytt.no 4/2025 | Page 108

1 / 2025 | Industry @ pps | 6
Produksjonen av mel gjøres i flere etapper, med mange sikter som vibrerer.

Rent mel i posen, og masse annet snadder

Norgesmøllene kjører hardt på norske råvarer, overskuddet tilbake til norske bønder for videreutvikling av norsk landbruk og høy automatiseringsgrad. Og anlegget i Skien er ekstra foroverlent med kontinuerlig vekst og lansering av nye ferdigprodukter nærmest på løpende bånd. Et av resultatene er en økning i arbeidsstokken på 50 prosent det siste tiåret.
Skien: Korn og mel er i en særstilling her til lands, både historisk og mat- og beredskapsmessig. Tenk bare på uttrykk som « gi oss i vårt daglige brød », « rent mel i posen » og « førstemann til mølla ». Sistnevnte sier kanskje noe kampen om å få malt kornet først, men illustrerer også hvor viktig mølleren var / er.
Hos Norgesmøllene i Skien går møllerens historie tilbake til tidlig på 1890-tallet. Allerede i oppstarten var det møller for rug, bygg og hvete.
Ruging og risting Vår vert for besøket i Skien, IT / prosesstyringsansvarlig Dag Petter Berg, ble en gang spurt om en kornmølle kunne sammenlignes med en kaffekvern?