59 / 81
AMNYTT NR . 4 2023
Landstrømanlegget til Borg Havn kan forsyne skipene som legger til kai med selvprodusert strøm . FOTO : Smart Innovation Norway
energiforbruket for alle aktører i havnen har blitt automatisert . Dette ble tidligere gjort manuelt . Digitaliseringen gjør det mulig for havnen og dens leietakere å optimalisere eget energiforbruk gjennom døgnet og etter sesong .
– På vei mot nullutslipp Gjennom E-LAND har løsninger for sammenkobling og optimal utnyttelse av ulike fornybare energiressurser blitt integrert . Et batterisystem for lagring av fornybar energi er på plass , og prosjektet har eksperimentert med best mulig utnyttelse av termisk energiproduksjon og -lagring . Mulighetene for lagring av energi gjør Borg Havn i stand til å delta på et digitalt marked ( fleksibilitetsmarked ) for kjøp og salg av strøm og effekt ut fra eksterne faktorer som pris , produksjon og etterspørsel . Her er potensialet for lønnsomhet stort . Borg Havn fikk seks millioner kroner i støtte av EU til arbeidet i E-LAND . Samarbeidspartnerne Schneider Electric og Smart Innovation Norway fikk også EU-midler , og har hatt ansvaret for henholdsvis leveransen av teknologisystemer og integrasjonen av disse , og ansvaret for uttesting og for å nå prosjektets målsettinger . – Gjennom E-LAND-prosjektet kan andre norske havner få et godt innsyn i og høste erfaringer fra hvordan Borg Havn systematisk har bygd opp og omstilt sin virksomhet for å bli en nullutslippshavn i framtida , sier teknologikoordinator Per Gjerløw i Schneider Electric .