AMNYTT amnytt.no 4/2023 | Page 132

1 / 2023 | Industry @ pps | 24
Freyr tar blant annet i bruk kunstig intelligens for å fremstille de beste batteriene . ( Foto : FREYR )
– Med Siemens sin automatiserings- og digitaliseringsekspertise kan vi øke produksjonen raskere og bedre , og med en mye lavere skrapproduksjon . Det tar normalt opptil 36 måneder å skalere opp produksjonen , vi ønsker å gjøre det på under halvparten av tiden , sier Jensen .
– En gigafabrikk med en kapasitet på 30 GWh vil kreve en bemanning på 2500 med konvensjonell teknologi . Med høy grad av digitalisering og automasjon vil vi kunne operere Giga Artic med rundt 700 medarbeidere .
TRENER PÅ BATTERIPRODUKSJON Før påske åpnet FREYR sin første pilotfabrikk for produksjon av battericeller i Mo i Rana . Dette er et « første kapittel » av det nye industrieventyret , i form av en Customer Qualification Plant ( CQP ).
Dette er en demonstrasjons-produksjonslinje , like stor som en normal produksjonslinje i kommersiell drift . Målet er å skape prøvesalg for kunder , teste ut ulike materialer og fungere som en treningsplass for ansatte . Når gigafabrikken starter opp er alle parter godt forberedt .
– CQP er en fullskala industriproduksjon med én produksjonslinje . Vi skal produsere så mange batterier at kundene får testet og verifisert funksjonaliteten og kvaliteten . Til dette formålet drives CQP med rundt 30 medarbeidere , sier Jensen .
– Vi setter i gang aktiviteter og gjør observasjoner , begge deler både fysisk og digitalt . De digitale observasjonene gjør de fysiske aktivitetene bedre , som igjen gjør de digitale observasjonene enda bedre .
Digital tvilling er nyttig i planlegging av produksjonen , men vil også brukes til kontinuerlig forbedring av produkter og produksjonsprosesser .
– Du simulerer med endring av ulike parametere , og kan få en ganske sikker pekepinn på om endringen vil svare seg . I den digitale tvillingen kobler du alt opp mot de fysiske maskinene , det gir store muligheter , sier Bråthen .