AMNYTT amnytt.no 4/2023 | Page 118

1 / 2023 | Industry @ pps | 10
En digital representasjon av et prosessanlegg vil ofte ha som mål å muliggjøre optimalisering av drift og å gi nødvendig datagrunnlag for å forbedre vedlikeholdsprogrammet .
Med et helhetlig konsept for den digitale tvillingen har du en konsistent datamodell som representerer anlegget ditt , og som vedlikeholdes og benyttes aktivt gjennom anleggets livssyklus . I tillegg har du tilgjengelig smarte og gode verktøy som reduserer muligheten for menneskelige feil . Sentralt i datamodellen ligger prosessobjektet eller kontrollmodulen . Denne er bindeleddet mellom de forskjellige brukerflatene og sørger for at navigasjon i de forskjellige verktøyene blir enklere og at vedlikehold av dataene gjøres færrest mulig steder .
ENDRINGER SAMKJØRES Design av anlegget starter i , CAE-systemet ( Computer Aided Engineering ) COMOS , der prosessen defineres opp med anlegget i ett ord tagmodell . Her designes anlegget . Det lages flytdiagrammer , P & ID , elektrotegninger , datablader , hook-up osv . Alle dokumenter er en dokumentmal med pekere ned i objektdatabasen . På denne måten kan det gjøres endringer på et objekt , og endringen blir gjort gjeldende på alle representasjoner av objektet , om det er i et datablad , elektrodokumentasjon eller P & ID .
ANERKJENT PROSESS-SIMULERINGSVERKTØY P & ID-ene blir detaljrepresentasjonen av prosessen , med rør og tanker og ventiler . Når dette utstyret skal dimensjoneres og prosessdesignet skal optimaliseres har vi gProms . Et anerkjent prosesssimuleringsverktøy som har blitt utviklet av PSE ( Process Simulation Enterprises ). Siemens kjøpte dem opp i 2019 etter en periode med strategisk samarbeid .
ENDRINGER GJØRES ETT STED Når prosessen er designet og instrumentert opp , importeres typekretser fra Simatic PCS 7 til COMOS . Typekretsene tilordnes til funksjonene fra P & ID-er og flettes med data fra elektrotegninger og kabinettlayouter . Typekretsen blir på denne måten instansiert opp til individuelle prosessobjekter , og ved hjelp av logikkmodulen i COMOS kan du koble prosessobjektene sammen med den grunnleggende automasjonen som skal realiseres i anlegget . All data ligger nå i databasen i COMOS og de forskjellige visningene inkludert logikkdiagrammene er pekere ned i databasen . En endring på et tagnummer eller en grenseverdi vil kun gjøres ett sted , og deretter være tilgjengelig på alle representasjonene av prosessobjektet .
Prosessobjektene har også typekretser i SIMIT som matcher Simatic PCS 7 . Det gir import / eksportmulighet mellom COMOS-SIMIT-PCS 7 , og for PCS 7 sitt APL-bibliotek ligger typekretser for SIMIT klart . I tillegg finnes det koblinger fra P & ID i COMOS til SIMIT sitt kjemibibliotek som gir autogenerering av prosessmodell i SIMIT .
FÆRREST MULIG DATAMODELLER Å VEDLIKEHOLDE Datautveksling mellom COMOS-SIMIT-PCS 7 går begge veier . Det betyr at når prosessen er designet i COMOS så kan du benytte logikkmodulen i COMOS for å instansiere opp prosessobjektene , samt koble dem sammen og eksportere til PCS 7 . Når det gjøres endringer i PLS-programmet eller på prosessobjektene i PCS 7 , så sendes endringene tilbake igjen til COMOS og til SIMIT . Det er viktig å ha færrest mulig datamodeller å vedlikeholde .
SIMIT og PCS 7 henger godt sammen , på grunn av bibliotekene og SIMIT Virtual Controller . Både typetest , FAT og operatørtrening gjør du på Virtual Controller som gir bedre treffsikkerhet i engineering . Rett og slett fordi din bedrifts eksperter og operatører ser anlegget live tidligere . Virtual