AMNYTT amnytt.no 4/2021 | Page 94

Industry @ pps | 1 / 2021
simuleres . Med moderne simuleringsverktøy er det mulig å digitalt prøve ut de mest kompliserte produksjonsløsninger så godt at igangkjøring skjer uten problemer . I denne sammenheng er konseptet med digitale tvillinger viktig . Ved at alt utstyr og løsninger i et anlegg har en digital tvilling , vil simuleringen avdekke feil og mangler . Problemer løses før man produserer utstyret fysisk . Med god simulering og digitale tvillinger vil både vedlikehold og senere endringer i anlegget kunne utføres svært enkelt , og optimalt . Dette forholdet bringer oss over til siste S .
DEN TREDJE S - De fleste initiativ tar utgangspunkt i bilprodusentenes planer om utvikling og produksjon av elbiler , sier Bråthen . Men utviklingen er ganske usikker . Hvis politikerne og markedet følger trenden vi ser nå , vil det bli behov for mye større produksjonsvolum i fremtiden , enn det som planlegges nå . For å unngå å tape markedsandeler i fremtiden , med økt etterspørsel , må dagens løsninger kunne skaleres . Denne skaleringen må det legges til rette for allerede i dag .
For å kunne skalere , må fabrikkene som utvikles være basert på de to første S-ene . Standardisering og simulering er helt avgjørende for senere oppskalering av et produksjonsanlegg .
MÅ UTNYTTE EKSTERN KOMPETANSE Med vår sterke industrielle erfaring innen prosess- og oljeindustrien og suksess i flere sektorer , kan det være besnærende å tro at vi har den kunnskap som er nødvendig for å utvikle effektive produksjonsløsninger innen batterisektoren . – Siemens har bred erfaring fra bilindustrien og liknede sektorer , forteller Bråthen . Konsernet deler denne erfaringen med alle nasjonale enheter . Ved å benytte denne erfaring sammen med vår egen erfaring fra Trondheim , ser vi at det er behov for annen kompetanse enn den vi har ervervet i prosessindustrien . Personell med god teknisk kompetanse ser dette forholdet ganske lett . I noen sammenheng ser vi at personell med økonomisk bakgrunn har noen utfordringer med å erkjenne at den erfaringen tekniske personell har er svært verdifull i vurdering av hvor kritisk ressursbruk i forskjellige faser er .
- Erfaring vi har fra slike prosjekter internasjonalt , viser at det bør brukes mer midler tidligere i prosjektet , enn vi tradisjonelt har gjort , mener Bråthen . Det er mulig totalt å redusere kostnadene i design i igangkjøringsfasen med så mye som 30 prosent , ved å gjøre en grundig jobb i designfasen . Vi bør lytte til denne erfaringen .
NORSKE FORTRINN Batteriproduksjon til elbiler er en del av arbeidet med å få redusert klimagassutslippene . Da bør hele verdikjeden , fra energiproduksjon til leveranse hos bilfabrikken tas med i regnskapet . I Europa har Sverige og spesielt Norge konkurransemessige forhold relatert til kraftproduksjon . Få andre land har så ren energi som Norge . Dette forholdet bør komme norske batteriprodusenter til gode . Kombinert med relativt korte transportavstander til aktuelle elbilprodusenter , bør vi kunne utvikle konkurransedyktig produksjon her i landet , sier Bråthen avslutningsvis .
8