Industry @ pps | 1 / 2021
Flere industrielle og finansielle aktører har sett dette behovet . Også her i landet . Fire initiativer er godt kjent og kommet et godt stykke på i vei i utvikling av planene . Liknende initiativ er også tatt i Sverige , Tyskland og Frankrike . Det disse initiativene har til felles er at disse landene har lang tradisjon i å utvikle stykkproduksjonslinjer . Mye av denne erfaringen er hentet fra bilindustrien .
MANGLER SPESIFIKK ERFARING I Norge har vi god erfaring i å utvikle internasjonalt konkurransedyktige produksjonsløsninger for prosessindustri , olje og gass og maritime løsninger . – Det kreves en helt annen erfaring for å utvikle gode løsninger i disse industrielle sektorene , enn i stykkproduserende sektor , sier administrerende direktør i Siemens Digital Industries Norge Frank Bråthen . Jovisst har vi noe erfaring i Norge med batteriproduksjon , men det er i lang mindre skala enn i de prosjektene som utvikles nå . Corvus i Bergen og Siemens i Trondheim produserer batteripakker og ikke battericeller som de nye initiativene er rettet mot . Og som nevnt , og det er helt avgjørende i denne sammenheng , produksjonsvolumet er av en helt annen dimensjon .
- Det er i størrelsen av produksjonsanleggene vi får utfordringene når produksjonslinjene skal designes , sier Bråthen . I de initiativene vi snakker om er det behov for anslagvis 700 til 1000 forskjellige maskiner . To sentrale krav må tilfredsstilles for å få konkurransedyktig produksjon . Det er kvalitet og effektivitet i produksjonen . Ingen av de to kravene vil bli møtt hvis ikke hvert enkelt element i produksjonslinjen kan kommunisere med de andre enhetene og kan overføre aktuelle data til omkringliggende utstyr og overliggende systemer . Med teknologier som OPC kan nok data overføres , men det er ikke sikkert at andre enheter forstår informasjonen . Dette poenget legger Bråthen stor vekt på . Alle enheter i hele fabrikken må kunne kommunisere med hverandre . Det betyr at hvert utstyr må kunne sende og motta informasjon på et dataformat som andre enheter kan forstå og bearbeide .
DE TRE VIKTIGE S-ER Norske skøyteentusiaster er kjent med de fire S-ene som dominerte internasjonal skøytesport i slutten av 1970 tallet og begynnelsen av 1980 tallet . – Skal man dominere battericelle produksjon i disse dager , må man ta hensyn til de tre store S-er , sier Bråthen .
DEN FØRSTE S - Når opp mot 1 000 maskiner skal kunne kommunisere sømløst må det standardiseres , slår Bråthen fast . Hver enkelt maskinleverandør eller maskinbygger velger det utstyret som optimaliserer hans maskin . De velger den kontrolleren som klarer de oppgavene hver enkelt maskin skal utføre , uten å ta hensyn til andre krav . Så sant det ikke er spesifisert noe annet . Det er i denne sammenheng det er helt avgjørende å standardisere , sier Bråthen . Ved å standardisere kontrollerne er man sikret at data som utveksles kan forstås av alle enheter og utstyr i produksjonslinjen . Det hjelper ikke å ha et nettverk som kan overføre all data som genereres i anlegget , hvis informasjon ikke kan bearbeides og forstås .
DEN ANDRE S - Jo flere enheter et anlegg består av , dess mer komplisert blir både design , konfigurering og nettverksløsning , forteller Bråthen . Skal problemer i installasjon og igangkjøring , og etterfølgende produksjon unngås , må hele anlegget
6