16 / 78
AMNYTT NR . 2 2025
Røkterne er viktige hos Hima Seafood selv om det meste styres automatisk ( Foto : Eyvi ).
Rjukan : Det har skjedd store ting i telemarksbyen før , som kraft- og industriproduksjon fra tidlig 1900-tall og tungtvannsaksjonen under 2 . verdenskrig . Nå er ny industrihistorie på gang igjen : Hima Seafood bygger verdens største oppdrettsanlegg for ørret i byen . Prislapp : 2 ½ milliard kroner . Og det er ikke småtteri vi snakker om . Anlegget strekker seg over 300 meter i lengden og fyller 27 000 kvadratmeter . Kapasiteten er 8000 tonn ørret årlig , eller noe sånt som 36 000 kg hver arbeidsdag fra slakteriet i enden av anlegget . Egg inn i ene enden , mat ut i andre enden . Produksjonen startet med egg i klekkeriet i fjor . Nå har den første fisken passert to kilo . Til sommeren skal den være slakteklar på rundt fire og en halv kilo .
Full resirkulering - Hima Seafood bruker moderne RAS-teknologi , altså resirkulering av tilnærmet alt vannet , forteller Torgeir Vreim , CCO ( chief commercial officer ) hos Eyvi , arkitekt bak og leverandør av hovedanlegget . - Med RAS-teknologi kan store mengder fisk bli produsert på en bærekraftig måte , med lavt vannforbruk og kontroll på og utnyttelse av fiskeslam . Hele 99,7 prosent av vannet gjenbrukes etter rensing og fiskelus er ikke tema i slike anlegg . Målet for fiskedødelighet også ekstremt lavt , ½ prosent . Til sammenligning lå dødeligheten på sjøsatt oppdrettslaks i Norge på 16,7 prosent i 2023 , ifølge beregninger fra veterinærinstituttet . Og ikke nok med det : I januar kom nyheten om at det skal bygges en ny fabrikk for produksjon av gjødsel fra fiskeslam – fra Hima Seafood – i de gamle lokalene hvor Sam Eyde og Kristian Birkeland startet sitt industrieventyr for over 100 år siden med kjemisk produksjon av gjødsel .
Autonomi Men nå må vi dykke ned i teknologien på det nye oppdrettsanlegget . - Totalt skal anlegget ha 16 separate RAS-enheter . Det øker biosikkerheten i anlegget . Hver av