AMNYTT amnytt.no 1/2024 | Page 70

70 / 75 AMNYTT NR . 1 2024
Lading og utlading av batterier I batterier går det strøm begge veier . Det virker kanskje selvsagt at strømmen skal kunne gå i begge retninger , men det er ingen selvfølge . I tradisjonelle DC-anlegg uten batterier , har strømmen bare én retning . Derfor finnes det mye bryterutstyr for DC som ikke kan brukes i batteriinstallasjoner , mens moderne DC-utstyr oftere er tilpasset akkurat det . En annen utfordring med batterier er at spenningen varierer veldig . For eksempel , når en batteripakke har 1000 V DC nominell spenning , kan spenningen falle til under 700 V ved utlading , og stige til over 1100 V ved lading . Ved lavere spenning er strømmen høyere , og det må man også ta hensyn til ved dimensjonering . I tillegg kan spenningsvariasjonen skape utfordringer for annet utstyr . Derfor benyttes det gjerne DC / DC-omformere , mellom batteriene og resten av anlegget , for å holde spenningsnivået jevnt .
Kapasitans i DC-anlegg Det er veldig stor kapasitans i DC-omformere , i form av faktiske kondensatorer . Når man
setter spenning på en kondensator , får man en veldig høy startstrøm ( ladestrøm ). Det skyldes at tilgjengelig energi går til å lade opp kondensatoren . I tilkoblingsøyeblikket vil det omtrent tilsvare en kortslutning . For å unngå veldig hurtig opplading , er det vanlig å forhåndslade kondensatorene , ved å bruke en « pre-chargekrets ». Utlading av kondensatorer skjer også veldig hurtig , og ved en kortslutning i kretsen vil det oppstå en høy utladningsstrøm fra kondensatorene , i tillegg til bidrag fra andre kilder i anlegget . Derfor er det veldig viktig med korrekt dimensjonering av anlegget , og å bruke riktig utstyr .
Utfordringer med å bryte likestrøm En annen utfordring med DC , er at det rett og slett er vanskeligere å bryte likestrøm . Enkelt forklart , så skifter vekselstrømmen retning periodisk , og hver gang strømmen passerer nullpunktet i sinuskurven , så går det ingen strøm . Det gjør at vekselstrømmen er lettere å bryte . Likestrømmen derimot er mer eller mindre konstant , og har ikke dette nullpunktet . Derfor kan man lett « trekke ut lysbuer » når