AMNYTT amnytt.no 1/2024 | Page 68

68 / 75
AMNYTT NR . 1 2024
Illustrasjonen viser et eksempel med to batterisystemer , med 8 parallellkoblede batteripakker i hver . Alle battericellene / -modulene i hver batteripakke er seriekoblet .

Den største endringen innen elektrofag er skiftet fra AC til DC , altså fra vekselspenning og vekselstrøm til likespenning og likestrøm . Tidligere var « alt » AC , men nå kommer det flere og flere DC-installasjoner . Solceller produserer likestrøm , og batterier til elbiler og elektronikk lades med likestrøm . Det er ingen tvil om at det blir en større andel DCsystemer fremover , og flere må kunne DC like godt som AC .

Batterier gir mange muligheter Batterier er en av hovedgrunnene til at andelen DC-anlegg øker , siden det er en form for energilagring som ikke fungerer ved AC . Det er fordi AC har vekslende polaritet , mens DC og batterier har konstant polaritet . Forenklet forklart , så er den positive polen alltid positiv (+), og den negative polen alltid negativ ( - ), i DC- og batterisystemer . Energilagring i batterier har mange fordeler .
Batterier er perfekte for kortvarig energilagring , fordi man enkelt kan lagre energi ved overskudd , og like enkelt bruke energien ved behov . Energilagring er avgjørende for å sikre stabil energiforsyning ved uforutsigbar energiproduksjon , som ved fornybare energikilder . For eksempel , så er man avhengig av å kunne lagre energi for å kunne benytte seg av solenergi om natten , og vindkraft når det ikke blåser . Batterier er også relativt rimelige og lett anvendelige , sammenlignet med alternativene for energilagring . I tillegg kan de installeres på mange forskjellige steder , som i bygninger , om bord på skip , og til om med i fly .
Kortslutninger i batterisystemer Selv om batterier har mange gode egenskaper , så er det en del utfordringer i batterisystemer . Den største utfordringen er at batterier har ekstremt raske og høye kortslutningsstrømmer . I store batterisystemer , med mange parallell-