2 / 2017 | Industry @ pps
overraskende om en slik beslutning blir tatt. Erfaringer fra dette prosjektet vil nok uansett bli benyttet i Orkla-konsernet.
FRA AUTONOM TIL INTEGRERT LØSNING- Nidar startet på slutten av 80-tallet med å automatisere produksjonen, sier Gustad. Da ble enkeltstående produksjonsenheter automatisert, og etter hvert har hele linjer blitt automatisert. Når produkter endres eller ny teknologi skal utnyttes, blir ikke alt gammelt utstyr vraket. Det som fungerer godt, er det ingen grunn til å skifte ut. Resultatet er, som i mange andre bedrifter, at det er et eller flere systemer med flere teknologigenerasjoner i samme linje. Noen av utfordringene med få infrastrukturnettet til å fungere, ligger i dette forholdet. Produksjonsbedrifter må leve med slike forhold. Da er det viktig med leverandører som kan møte disse utfordringene med produkter og kompetanse. Gjennom prosjektet hos Nidar har Siemens demonstrert at de kan være en slik partner.
FREMTIDSRETTET LØSNING Produksjonseffektiviteten er mer enn tredoblet fra 1990 og frem til i dag. Mye av arbeidet med å effektivisere produksjonen er utført av Nidars egne fagfolk i ulike fagkategorier. Vi har erfart at standardisering av utstyr og løsninger gir effektiv drift med tanke på reservedeler og kompetanse. Det er mye Siemens-utstyr i produksjonslinjene til Nidar.
- Vi har i dette prosjektet installert to kilometer med fiberkabel i fabrikken, forteller Gustad. Det var en lokal installatør som installerte og terminerte selve fiberen, ut ifra dokumentasjon laget av Nidar. Løsningen består av redundante 10 Gbit routere og brannmurer i « bacbone layer ». Disse håndterer
trafikken mellom eksternt nett, og de tre redundante fiberringer med tilhørende switcher, som er etablert i fabrikken. Siemens leverte alt av teknisk materiell til nettverk-installasjonen og Nidar installerte dette selv, mens produktspesialister fra Siemens bisto i forbindelse med konfigurasjonen og var til stede under oppstart.
Nettverks-installasjonen knytter sammen kontroll- og feltutstyr med overordnede systemer som MES og OEE. Hos Nidar brukes nettet til datafangst fra alle PLS-er, og det vil også gi ulike faggrupper i organisasjonen de dataene som trengs for å øke produksjonseffektiviteten og produktkvaliteten ytterligere fremover.
OVERVÅKING OG DIAGNOSE- Vi bygget kompetanse sentralt i Siemens Norge for å kunne støtte brukere som ønsker å få installert fremtidsrettet infrastruktur i sine anlegg, forteller Niklas Wik. I morgendagens produksjonsanlegg vil trådløs teknologi også være en naturlig del. Derfor har kompetanseoppbyggingen også omfattet trådløst nettverk.
Installasjonen hos Nidar omfatter også løsning for overvåking og diagnose av nettverket, dette gjøres med SINEMA Server. Totalløsningen fra Siemens har to servere. Den ene har programvare for nettovervåking og diagnose, mens den andre er en Remote Connect-server som kommuniserer med VPN-teknologi. Sikkerhetsaspektet med denne kommunikasjonsteknologien er vel ivaretatt. Nå kan spesialister, internt hos Nidar eller eksternt hos Siemens, sørge for at infrastrukturen hos Nidar har den oppetiden produksjonen krever.
23