AMNYTT 6/2016 | Page 54

54 / 158

AMNYTT # 6 2016

Landstrøm til rigger er en enorm forbedring i form av reduserte CO2- og NOx-utslipp. Vi har grovt regnet ut at en rigg vil spare 10 – 15 tonn per døgn

Prosjektleder Sveinung Vethe ved CCB
g fra PSW. I tillegg til å kjøpe selve landstrømscontaineren, var også et nytt transformatorsystem og større strømkabler nødvendige. CCB måtte derfor investere i bedre infrastruktur for å kunne anlegge landstrømsforsyningen.
På kaia eller på dekk Landstrømscontaineren er svært fleksibel. Den kan plasseres enten på dekket til riggen eller på kaien. Landstrømscontaineren plasseres som regel på dekket til en halvt nedsenkbar plattform som befinner seg ved CCB mens den venter på den neste kontrakten. Alternativet til å forsyne riggen fra landstrømsanlegget ville vært å drive riggen på egne generatorer – noe som forbruker om lag 5 000 liter diesel daglig. Landstrømsanlegget kan dermed spare svært mye lokal forurensning i havneområdet på Ågotnes – samtidig som skipseieren sparer penger.
Prosjektleder Sveinung Vethe ved CCB forklarer: « Vi har kapasiteten til å forsyne én rigg, foreløpig COSLPioneer, med ren landstrøm. Målet for fremtiden er å utvide kapasiteten til å forsyne alle riggene med ren energi – så vi kommer definitivt til å investere i flere anlegg i fremtiden ». Ikke minst er CCB godt forberedt i tilfelle landstrømsforsyning blir et lovmessig krav – noe som er et sannsynlig scenario. Havnene i Bergen og Stavanger betraktes faktisk allerede innenfor industrien som klare kandidater for utvidelse med flere dusin landstrømsenheter, som følge av det store antallet av skip og rigger fra oljefeltene i Nordsjøen, som regelmessig besøker havnene i lengre perioder.
Landstrømsforsyning tilbyr et enormt potensial for både riggkunden og miljøet. « Landstrøm til rigger er en enorm forbedring i form av reduserte CO2- og NOx-utslipp. Vi har grovt regnet ut at en rigg