23
Det er strenge krav til temperatur på og til hva som slippes ut, prosessen overvåkes med måleutstyr fra Endress+Hauser
Seniorrådgiver Torbjørn Kvia (t.v.) og Vedlikeholdsleder Dag Madland er såre fornøyde med kontrollutstyret levert av Endress + Hauser til TINE Meieriet Jæren.
montert direkte på røret som sender avløpsvannet fra meieriproduksjonen ut i det
kommunale avløpssystemet. Prøvene sendes
direkte ned i analysestasjonen Liquistation
CSF48, hvor prøvene kan testes og defineres
enten på døgn- eller timebasis. Det som måles,
er pH, flow, temperatur og turbiditet (KOFmåling) i tillegg til automatisk prøvetaking til
analyse. Strenge grenser er definert for hva
som aksepteres. Vannet skal aldri holde over
25 grader når det slippes ut, noe som betyr at
det som oftest må kjøles ned tilsvarende
mange grader før det slippes ut. Og er vannet
utenfor akseptabelt pH-nivå, tilsettes enten lut
eller syre for å regulere dette. I alt finnes det
seks slike analysepunkter, et for hvert
produksjonsanlegg i tillegg til selve hovedavløpet. Prøvetakingspro-sessen overvåkes
kontinuerlig, både automatisk og manuelt.
Etter produksjonen av ost og smør var mysen
tidligere et avfallsprodukt, men representerer i
dag en vesentlig del av hele meieriproduksjonen. Dette er en vare som blant annet ender
opp hos idrettsutøvere og kroppsbyggere som
proteintilskudd, og altså en world-wide
handelsvare.
Ressursutnyttelse nær 100%
Den fettholdige delen av avløpsvannet går
foreløpig til destruksjon, men kan brennes og
således omdannes til varmeenergi. For tiden
arbeider man, ifølge Kvia, med å få utnyttet
dette kommersielt. Men ressursutnyttelsen
stopper ikke der. Selv eksosen fra meieriets
varmeanlegg er blitt en ressurs – nærmeste
nabo til meieriet er et av Norges største
gartnerier, som kjøper Co2-avgassen til sin
planteproduksjon. Det hele blir en prosess som
involverer flere bedrifter, og så godt som alle
bestanddeler i det tankbilene bringer inn til
produksjonen, kan utnyttes kommersielt.
«Måleutstyret fra Endress + Hauser er en
vesentlig del av hele produksjonsanlegget, og
når det gjelder måling og analyse av utslippene», sier Torbjørn Kvia: «Du kan aldri
redusere noe som ikke kan måles».