AMNYTT 5/2016 | Page 94

På flaten nedenfor Tranby og Lierbakkene ligger et fabrikkanlegg som siden førtitallet har tatt imot mye av bær- og fruktproduksjonen i Lierdalen . Anlegget har gjennom tidene hatt mange navn og mange eiere , men hovedvirksomheten har altså vært pressing av frukt og bær . Herværende skribent byttet på åttitallet flere ganger inn egen eplehøst mot gyldne , ferdigpressede dråper akkurat her .
18 Endress + Hauser - Nytt

Synnøve Finden AS i Lier - fra saftkokeri til high-tech næringsmiddelprodusent

På flaten nedenfor Tranby og Lierbakkene ligger et fabrikkanlegg som siden førtitallet har tatt imot mye av bær- og fruktproduksjonen i Lierdalen . Anlegget har gjennom tidene hatt mange navn og mange eiere , men hovedvirksomheten har altså vært pressing av frukt og bær . Herværende skribent byttet på åttitallet flere ganger inn egen eplehøst mot gyldne , ferdigpressede dråper akkurat her .
Av Frode h . Omdahl
Synnøve Finden AS er i dag , som liten aktør , en utfordrer innen norsk dagligvare . Selskapet leverer produkter innenfor flere områder : gulost , brunost , prim , yoghurt , knekkebrød , granola og juice på egne merkevarer , samt Brämhults og Peppes i dagligvare . Synnøve Finden tilbyr også produkter til storhusholdning , industri eller handelens egne merkevarer .
Størstedelen av volumet produseres på produksjonsanleggene i Alvdal og Namsos . De to anleggene har tilsammen ca 120 ansatte . Synnøve Finden er også opptatt av å tilby norske forbrukere kvalitetsprodukter fra utlandet og importerer blant annet helt ekte gresk yoghurt . Denne er selvsagt laget av gresk melk , på et gresk meieri i Hellas .
Synnøve Finden er en del av Scandza som bl . a . også eier Finsbråten , Sørlandschips og Bisca . Synnøve Finden er medlem i et lojalitetsprogram i Grønt Punkt Norge . Grønt
Punkt Norge AS sikrer finansiering av returordningene for plast- , metall- og glassemballasje , emballasjekartong , drikkekartong og bølgepapp . I tillegg drifter de innsamling og gjenvinning av plastemballasje , emballasjekartong og drikkekartong . Ved hjelp av enkle grep som å merke emballasjen med Grønt Punkt og kildesorteringspiktogram , får medlemmene anledning til å vise forbrukerne at de tar samfunnsansvar . Jo flere bedrifter som blir Grønt Punkt Partner , desto tydeligere vil norsk næringsliv fremstå som miljø- og samfunnsansvarlig .
Synnøve Finden Lier har brukt instrumentering fra Endress + Hauser i mer enn tjue år , blant annet loggere og skrivere . De har også hatt målere av mange slag fra flere forskjellige leverandører , men her skal vi se nærmere på W @ M Life Cycle Management og Field Data Manager . W @ M er en portal som har vært installert i nærmere ett år nå . Ved hjelp av denne portalen har de nå oversikt over alle sine instrumenter inkludert oversikt over instrumentenes kritikalitet , reservedeler , tilgjengelighet og dokumentasjon . Synnøve Finden Lier er en BRC-sertifisert bedrift , med krav til temperaturmåling i produksjonen av matvarer .
Temperaturstyringen er et kvalitetskrav . Hver produktlinje har sin egen logger , som brukes til å kvalitetssikre blant annet kjøl , varme , mengde og hastighet i produksjonen . Loggen blir et kvalitetsbevis , og gir kontroll over råvarer , temperaturmålere , kjølerom og fryserom . Systemet brukes også til sporing og forenkler råvaredeklarasjonen – dette ved hjelp av Field Data Manager .
– Gevinsten ved Field Data Manager og W @ M er en betydelig energi- og tidsbesparelse , både i produksjon , vedlikehold og for produktene i seg selv , sier vedlikeholdsleder Widar Israelsson ved Synnøve Finden Lier .
– Vi har gjort en risikovurdering av alle ledd i produksjonen , forteller Israelsson , – dette gjelder også tredjepartsutstyret , påpeker han .
Selve fabrikkanlegget i Lier startet som Lier Konserves på slutten av trettitallet . Det startet som mottak for frukt og bær fra nærområdet . Saft , syltetøy og juice var hovedproduktene . Anlegget er blitt gjennomgående modernisert flere ganger . I dag er det blant annet smakstilsetninger av frukt , bær og grønnsaker til andre næringsmiddelprodusenter som fremstilles , for eksempel til yoghurt , iskrem og bakervarer . Det har skjedd en gradvis oppgradering av måle- og registreringsutstyret . Kalibrering av dette utføres av eksterne .
Roy Gustavsen , vedlikeholdsoperatør og Widar Israelsson , vedlikeholdsansvarlig på Synnøve Finden , har begge hatt stor nytte av W @ M Portalen .