AMNYTT 5/2016 | Page 29

29 / 158 AMNYTT #5 2016 Enkelt og effektivt Utkjevling av deig til lomper og liknende kan høres trivielt ut. Men det er med deig som andre materialer, skjærkrefter og elastisitet gir utfordringer under behandlingen. Selskapet Dynatec har utviklet et enkelt men genialt konsept for effektiv utkjevling av deig. Løsningen benytter tre servomotorer. Effektivt programmeringsverktøy er viktig i produktutviklingen. Nytekning Dynatec har lang erfaring med å utvikle effektivt produksjonsutstyr til bakerivirksomhet. De har på en god måte evnet å kombinere kunnskap med hvilke krav som stiller bakerivirksomhet med produksjonstekniske løsninger. Kjevles deigteppet lineært fører dette til rette strukturer i deigen. Legger du en pølse i samme retning som strukturen i for eksempel en lompe kan det føre til at lompen revner. I tillegg tar dagens kjevlemaskiner stor plass. I Dynatec revolusjonerende løsning skal massen s kjevles fra 40 til 4 millimeter tykkelse. Det er kjevens utforming som det geniale i den patentsøkte løsningen. Kjevlen består av flere koniske ruller i en buet utforming på 45 grader. Utformingen av kjevlene gir radiell og ikke linear behandling av deigen. For det første får den utkjevlede massen lang bedre egenskaper for videre behandling. I tillegg reduseres lengen på kjevlelinjen vesentlig. – Søknaden om patent er akseptert og til behandling, forteller administrerende direktør Josef Filtvedt. Han er sikker på at løsningen Dynatec har utviklet stort potensiale. Vi vil se på muligheten for å henvende oss verdensmarkedet, når patentet er godkjent.Løsningen på å få kjevlene til å fungere optimalt ble å benytte tre servomotorer. To servomoterer brukes til å få de koniske rullene til å bevege seg riktig. Den siste servoen hever og senker kjevlene. Det er motorenes omdreiningshastighet som styrer fremdriften og så er det nivåmåling som styrer kjevlene horisontale. g