29 / 158
AMNYTT #5
2016
Enkelt og effektivt
Utkjevling av deig til lomper og liknende kan høres trivielt ut. Men det er med
deig som andre materialer, skjærkrefter og elastisitet gir utfordringer under
behandlingen. Selskapet Dynatec har utviklet et enkelt men genialt konsept
for effektiv utkjevling av deig. Løsningen benytter tre servomotorer. Effektivt
programmeringsverktøy er viktig i produktutviklingen.
Nytekning
Dynatec har lang erfaring med å utvikle effektivt
produksjonsutstyr til bakerivirksomhet. De har
på en god måte evnet å kombinere kunnskap
med hvilke krav som stiller bakerivirksomhet med
produksjonstekniske løsninger. Kjevles deigteppet lineært fører dette til rette strukturer i deigen.
Legger du en pølse i samme retning som strukturen i for eksempel en lompe kan det føre til at
lompen revner. I tillegg tar dagens kjevlemaskiner
stor plass. I Dynatec revolusjonerende løsning
skal massen s kjevles fra 40 til 4 millimeter tykkelse. Det er kjevens utforming som det geniale i
den patentsøkte løsningen. Kjevlen består av flere
koniske ruller i en buet utforming på 45 grader.
Utformingen av kjevlene gir radiell og ikke linear
behandling av deigen. For det første får den
utkjevlede massen lang bedre egenskaper for
videre behandling. I tillegg reduseres lengen på
kjevlelinjen vesentlig.
– Søknaden om patent er akseptert og til
behandling, forteller administrerende direktør
Josef Filtvedt. Han er sikker på at løsningen
Dynatec har utviklet stort potensiale. Vi vil se på
muligheten for å henvende oss verdensmarkedet, når patentet er godkjent.Løsningen på å få
kjevlene til å fungere optimalt ble å benytte tre
servomotorer. To servomoterer brukes til å få de
koniske rullene til å bevege seg riktig. Den siste
servoen hever og senker kjevlene. Det er motorenes omdreiningshastighet som styrer fremdriften og så er det nivåmåling som styrer kjevlene
horisontale.
g