AMNYTT 3/2016 | Page 48

48 / 158

AMNYTT # 3 2016
en god analyse av behovet for hvert enkelt tilfelle. Da sikrer man at investeringen blir langsiktige og rett dimensjonert. Kanskje kan man utvikle knutepunkter i havnene der elbusser og elbiler kan hurtiglades? Det er hvert fall noe man kan tenke seg når man dimensjonerer strømtilførselen til havnene, reflekter Glomstein.
Forholdene må legges til rette i skipene, ikke bare på kai
Politisk vilje I følge Klima- og energiprogrammet fra Oslo kommune skal det legges til rette for at en stor andel av skipstrafikken ved kai i Oslo skal kunne kobles til landstrøm. I tillegg sier kommunen at de skal halvere klimagassutslippene innen 2030 og være fossilfrie innen 2050. Dette tyder på at det er en bevissthet og en politisk vilje til endring. Glomstein mener at leverandører som Siemens viser at det er mulig.- Selskaper som Siemens driver frem mulighetene og viser at teknologi og gode konsepter kan bidra til å løse målene som settes av politikerne. Landstrøm er ett av flere tiltak som bidrar til å nå miljøambisjonene, i følge Glomstein.
Anlegget på kai tar ikke spesielt stor plass
Leverte kompleks løsning Siemens har allerede levert verdens første landstrømanlegg for store cruiseskip med frekvensomforming til en stor cruise-terminal i Hamburg( Altona). Dette er en kompleks leveranse som blant annet tar hensyn til ulike skip og store tidevannsforskjeller. Anlegget løser derfor flere utfordringer. Det ene er frekvensomformingen fra 50 Hz( som brukes på land) til 60 Hz som de aller fleste cruiseskipene trenger. Det andre er en tidevannsforskjell på ni meter, som krever en fleksibel robot med kabel. Til slutt kommer utfordringen knyttet til lengden på kaien og at ulike skip har tilkoplingspunktene plassert på ulike steder.- Et av kravene var at tilkoblingen er fleksibel og kan flyttes nesten 300 meter fram og tilbake langs kaikanten. Det er ikke bare å løfte kabelen ut av