AMNYTT 1/2016 | Page 37

37 / 108 AMNYTT #1 2016 pH-måling i dag En av de viktigste analyse parameterene i bransjen er pH. Mange kjemiske reaksjoner og syntese produksjoner kjører kun på en bestemt pH-verdi som «setpunkt». Den riktige pH-verdien spiller ofte en viktig rolle i vårt daglige liv: ketchup er ikke ketchup, vin kan smaker forferdelig ved feil pH-verdi og kroppspleieprodukter må alltid ha en hud-vennlig pH-verdi. M ålemetoder som temperatur, trykk, nivå og analytiske parametere brukes i industriell produksjon. Prinsippet med pH måling ligner i teorien det samme som har blitt benyttet de siste 100 år. Man måler et lite elektrisk potensial gjennom et lite glass membranen. Her kan man registrere et ekstremt bredt pH-span mellom 14 målte dekader. Ingen andre målesystemer har et så bredt dynamisk område som pH-måling. I den senere tid har man også benyttet andre materialer til å måle pH, men fortsatt benyttes tradisjonelle glass elektroder i 85 % av tilfellene. Følsomt utstyr gir gode målinger Hva er suksesskriteriet for at små glass-elektroder i et antall av cirka 1,2 millioner, arbeider i laboratorier og produksjonslinjer i alle bransjer? En pH-glass-sensor består egentlig av to elektroder. En inneholder en stabil kjemisk buffer løsning med et svært stabilt elektrokjemisk potensial som fungerte som et konstant jordings potensial og g pH målere skal tåle svært aggressive miljøer