37 / 108
AMNYTT #1
2016
pH-måling i dag
En av de viktigste analyse parameterene i bransjen er pH. Mange kjemiske
reaksjoner og syntese produksjoner kjører kun på en bestemt pH-verdi
som «setpunkt». Den riktige pH-verdien spiller ofte en viktig rolle i vårt
daglige liv: ketchup er ikke ketchup, vin kan smaker forferdelig ved feil
pH-verdi og kroppspleieprodukter må alltid ha en hud-vennlig pH-verdi.
M
ålemetoder som temperatur, trykk, nivå og
analytiske parametere brukes i industriell
produksjon. Prinsippet med pH måling ligner i teorien det samme som har blitt benyttet de siste 100
år. Man måler et lite elektrisk potensial gjennom et
lite glass membranen. Her kan man registrere et
ekstremt bredt pH-span mellom 14 målte dekader.
Ingen andre målesystemer har et så bredt dynamisk område som pH-måling. I den senere tid har
man også benyttet andre materialer til å måle pH,
men fortsatt benyttes tradisjonelle glass elektroder
i 85 % av tilfellene.
Følsomt utstyr gir gode målinger
Hva er suksesskriteriet for at små glass-elektroder i
et antall av cirka 1,2 millioner, arbeider i laboratorier
og produksjonslinjer i alle bransjer?
En pH-glass-sensor består egentlig av to elektroder. En inneholder en stabil kjemisk buffer løsning
med et svært stabilt elektrokjemisk potensial som
fungerte som et konstant jordings potensial og g
pH målere skal tåle svært aggressive miljøer